logo - til startside

Christiania - lærerig og smertelig

tilbage til start
artikler
emailFra 1993 til 2006 boede jeg på Christiania. Tretten begivenhedsrige, lærerige og smertelige år.

Begivenhedsrige fordi jeg fik den gave, at bo i den skønne fristad. Her mødte jeg en masse dejlige mennesker, fik en vidunderlig søn og lært en masse om mig selv og livet.
Lærerige fordi jeg lærte en masse om økosamfund, socialøkologi, beslutningsprocesser, selvforvaltning, økonomi, lokalisering, kultur, hash, kriminalisering og konflikter.
Smertelige fordi:
- Christiania, lige som mange andre lokalsamfund, lider under kriminaliseringen af hashen.
- Fristaden stagnerer på grund af konservatisme, glemte visioner, tabuer og en frygt for læring og udvikling. Siden Christiania lovens vedtagelse i 2003 har fristaden ladet sig trække rundt ved næsen af statens dagsorden, i stedet for at sætte sin egen bæredygtige øko-fristads dagsorden.

Det siges at Christiania er et spejlbillede af hvad der sker i Danmark. Ja, der er mange lighedspunkter: Christiania påtvinges statens dagsorden og Danmark påtvinges klimadagsordenen. For begge de skønne steder gælder det, at hvis der ikke rykkes ud af mageligheden, kan fremtiden gå hen og blive ganske ubehagelig.

Herunder kan du læse hvad jeg mener og har ment om Christiania. Ligeledes afspejles meget af det jeg har lært i de ting jeg virker med i Utopiske Horisonter i dag. Tak for tretten begivenhedsrige år!
Ditlev Nissen, december 2007.

I Christiania består - regeringer forgår, kan du læse hvordan jeg indledte afsnittet om Christiania i marts 2004.

Artikler om Christiania

Nej til normalisering - ja til udvikling og selvforvaltning Bæredygtig Økonomi og Komplementære valutaer Kriminalisering af hash

 


Utopiske Horisonter, tlf. +45 2278 9185, ditlev@utopiskehorisonter.dk / www.utopiskehorisonter.dk