Utopiske Horisonters logo

Økonomisk eksperiment på Christiania

tilbage til start
email
Artikel af Ditlev Nissen, Christiania (CA)

I december 98 slog CA sin egen mønt, kaldet LØN. Der er mange mønter i CA’s historie, men LØN’en er så omfattende, at den må betragtes som et økonomisk eksperiment i det sociale eksperiment.

Indtil nu er der sat 3 serier, ca. 7.000 mønter, i omløb, og i det nye år sættes en nye serie i omløb. Løn’en kan bruges overalt på CA og udbetales som løn i CA’s institutioner; det er frivilligt at modtage den. Dens værdi er 50 kr. De sparet d.kr. indsættes i møntfonden, der garanterer for møntens værdi. Da mange besøgende ofte køber mønter til deres private samlinger, oparbejdes der et overskud i møntfonden, som kan søges på Økonomimødet ud fra nogle givne retningslinier.

På CA er der ikke tradition for politisk debat der munder ud i målsætninger og handlingsprogrammer. Det er både er godt og skidt, men I forhold til mønten betyder det, at målsætningen indtil videre blot lyder: Det skal være sjovt!

Personligt mener jeg at målsætningen og rammen er for løs, men jeg tillægger projektets ide og praksis en vision der handler om (bioregional) nærhed og bæredygtighed. CA-mønten kan bidrage til et økonomisk udviklingsprojekt, der handler om at gøre CA’s selvforvaltning selvfinansierende, hvor CA (evt. i samarbejde med andre økosamfund, JAK, Mercur mfl.) etablere egen bank og forsikringsvirksomhed. Måske vil løn’en ligefrem udvikle sig til en CA-valuta, som vi bruger meget mere dynamisk, end vi gør i dag.

I Damanhur, et økosamfund i Norditalien med 700 medlemmer, har de i 15 år haft sin egen valuta; "credito", som bruges til lønudbetaling og til betaling for serviceydelser. "Systemet virker på den måde, at medlemmerne samler deres lirer på en bankbog i en regulær bank og indkasserer renter. Med denne pengebeholdning som rygstøtte, udsteder og udbetaler Damanhur cerdito-penge som betaling for arbejde eller som virksomhedslån til medlemmerne (ingen private lån). Enhver kan frit veksle deres credito til lira til den aktuelle kurs. ...Damanhur har en likvid beholdning på 30% for at være på den helt sikre side. ...

... Damanhur’s pengesystem er ikke et forsøg på at undgå indkomstskat eller moms, det er heller ikke på nogen måde i konflikt med loven. Tværtimod er der indgået en acceptabel aftale med skattemyndighederne, og Italiens Nationalbank er fuldt informeret om systemet og holder et vågent øje med udviklingen."

(Ross Jackson i LØS-NET nr. 17, 1998.)


Damanhur og Christiania er blot to af mange økonomiske eksperimenter. Verden over er der 2000 forskellige lokale pengesystemer, der afprøves for øjeblikket. Til sommer afholder LØS, Landsforeningen for ØkoSamfund, solhvervsmøde, hvor temaet er "Penge, alternative, sunde, lokale penge og LET-systemer (Local Exchange Tradesystem)". Efter mange års berøringsangst over for penge, glæder jeg mig til at møde mennesker der arbejder på at skabe nye økonomiske kredsløb.

Damanhur kan besøges på http://www.damanhur.org/

LØS kan besøges på http://www.ecovillages.org/denmark/network/danish/

 


Utopiske Horisonter, tlf. +45 2278 9185, ditlev@utopiskehorisonter.dk / www.utopiskehorisonter.dk